De meest gestelde vraag van onze klanten na het kopen van een vintage kast of tafel is: hoe onderhoud ik het? Deze meubels dateren meestal uit de jaren ’60 en hebben dus al een heel wat jaren achter de rug. Bij ons krijgen ze een opknapbeurt en worden ze doorgaans behandeld met olie, waardoor hun natuurlijke schoonheid weer tot leven komt en ze helemaal klaar zijn voor een nieuw huisje. In deze blog delen we handige tips, zodat jij jouw meubel thuis ook zo mooi kan houden.
Schoonmaken
Regelmatig schoonmaken is van belang om een houten meubel in topconditie te houden. Gebruik een droge stofdoek om stof af te nemen. Daarnaast is het goed om het meubel eens in de zoveel tijd te reinigen met een vaatdoek en een sopje van warm water en een klein scheutje schoonmaakazijn of groene zeep. Knijp je doek goed uit en neem het meubel af. Laat het hout eerst goed drogen, voordat je de kast weer inricht.
Onderhouden met olie
Onze vintage meubels zijn in de meeste gevallen behandeld met olie. Na verloop van tijd kan het hout wat vaal gaan ogen, een teken dat het tijd is voor een nieuwe laag olie. Eenmaal per jaar opnieuw oliën is doorgaans voldoende. Natuurlijke oliën als teakolie of Danish oil zijn hiervoor ideaal. Deze oliën beschermen en voeden het hout, waardoor de natuurlijke kleur en tekening weer prachtig naar voren komen. Doordat olie, in tegenstelling tot bijvoorbeeld lak of meubelwas, in het hout trekt laat het geen oppervlaktefilm achter die bij gebruik kan schilferen of krassen.
Olie aanbrengen
Zorg dat het meubel schoon en droog is. Breng met een pluisvrije doek de olie aan op het hout. Veeg hierbij mee met de nerf van het hout. Laat dit even intrekken. Hoe lang nodig is zal op de verpakking van de olie staan. Vaak is vijf minuten voldoende. Veeg de overtollige olie vervolgens weg met een pluisvrije doek. Laat de olie volledig intrekken. Houd hierbij de tijd aan die op de gebruiksaanwijzing staat, vaak is dit 4 tot 6 uur. Voor het beste resultaat kun je deze stappen nog één of twee keer herhalen.
Beschadigingen en krasjes
Oppervlakkige krassen in het hout kunnen vaak eenvoudig worden verholpen. Hier zijn verschillende methodes voor. Een nieuwe olielaag doet vaak al wonderen. Wanneer het slechts om een paar krasjes gaat kun je deze eerst proberen in te wrijven met het eetbare deel van een walnoot. De olie in de walnoot voedt het hout en zorgt ervoor dat de kleur weer naar boven komt. Met een meubelstift in de kleur van het hout kun je kleine beschadigingen inkleuren, zodat ze niet meer opvallen. Voor grotere beschadigingen is houtvuller een goede oplossing. Vul de beschadiging op met houtvuller en maak daarna egaal met een schuurpapiertje.
Tekst gaat verder onder de afbeelding
Vlekken en kringen
Voorkom vlekken door altijd onderzetters te gebruiken voor warme of vochtige voorwerpen. Controleer ook goed of een eventuele plantenpot of vaas geen kringen veroorzaakt. Wanneer er toch een vlek of kring in het hout is gekomen zijn er diverse oplossingen. Zo zijn er online veel huis-tuin-en-keuken tips te vinden die je kunt proberen. Bij een waterkring kun je een doek op de kring leggen en er met een strijkijzer overheen strijken op de lage stand. Dit zorgt ervoor dat het water verdampt. Dit is wat voor ons het best werkt om kringen en vlekken te verwijderen:
1. Reinig het gehele oppervlakte met extra fijn staalwol en een ontvetter (bijvoorbeeld Dasty of St. Marc). Boen met het staalwol in de richting van de houtnerf. Haal de viezigheid die vrij komt weg met een schone en licht vochtige doek en herhaal de stappen eventueel bij de andere delen van het meubel. Wanneer het meubel schoon is kun je het laten drogen. Als de vlekken nu weg zijn kun je door naar stap 3.
2. Zijn de vlekken nog zichtbaar? Dan kun je het hout nog schuren. Gebruik eerst een grovere korrel schuurpapier (100 tot 150). Schuur altijd met de houtnerf mee. Zuig het stof daarna op, neem het hout af met een vochtige doek en laat drogen. Maak het vervolgens glad met een fijne korrel schuurpapier (180 tot 240). Veel meubels zijn voor een deel of geheel gemaakt van houtfineer. Dit kun je prima schuren, maar let bij deze delen goed op dat je niet te lang schuurt en door het fineer heen gaat. Schuur rondingen in het hout met de hand of gebruik een zachte tussenpad op de schuurmachine.
3. Het schuren en/of reinigen met ontvetter zorgt ervoor dat de olie- of andere beschermlaag wordt verwijderd. Breng een nieuwe olielaag aan, zoals eerder beschreven. Dit zorgt voor een mooie 'satijnen' afwerking, beschermt het hout en haalt de natuurlijke kleur en houtnerf weer naar boven.
Hopelijk helpen deze tips je om jouw meubelstuk te onderhouden, zodat je er nog lang van kunt genieten. Veel succes!